Martje de Voogd, zangdocent & bewegingscoach

Vrij zingen is serious fun en nog gezond ook! De kern ervan is contact maken met je lichaam, stem èn je hart.  Ik nodig je uit om een stukje mee te lopen op de weg die ik heb afgelegd.

Martje de Voogd, zang-, adem- en bewegingscoach

Vrij zingen is serious fun en nog gezond ook! Ik heb mij door meerdere opleidingen tot zanger en bewegingstherapeut ontwikkeld.  De kern ervan is contact maken met je lichaam, stem èn je hart.  Ik nodig je uit om een stukje mee te lopen op de weg die ik heb afgelegd.

Ik ben Martje de Voogd

Zangdocent. Bewegingscoach. Zangeres en danseres. Toen ik nog jong was, kreeg ik de boodschap mee dat je van dansen beter niet je professionele carrière kon maken. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en op mijn twintigste startte ik met stagelessen bij de Dansacademie. Dansen gaf me een ultiem gevoel van vreugde, troost en ruimte. Eind twintig wilde ik van alles, maar door de moeheid kon ik toen even niets meer met mijn lijf. Ik had een park om de hoek, waar ik heen kon lopen. De zanglijsters, roodborstjes en merels zongen me tegemoet. Ik was net begonnen met het Conservatorium en zoals die vogels daar voluit zongen, met hun kleine lijfje, dát was nog eens een lichtend voorbeeld van hoe we onze stem en ons lichaam optimaal met elkaar kunnen verbinden.  

Van spanning naar ontspanning 

Tijdens mijn werk als *Oefentherapeut Mensendieck hielp ik vaak mensen met psychosomatische klachten, zoals spanningshoofdpijn, migraine of hyperventilatie. Blokkades kunnen ervoor zorgen dat je lichaam een klacht ontwikkelt. In mijn individuele sessies en mini-cursussen geven we gericht aandacht aan je lijf. Waar blokkeert er iets en waardoor belemmert je houding jou in het vrijuit zingen of spreken? Daarbij zet ik behulpzame oefeningen in, zoals Quick-stress-releases, waarbij je keel en kaak leert ontspannen, je klankkast opengaat en je ervaart dat spreken en zingen moeiteloos kunnen zijn. Zoals vogels dat van nature ook kunnen. 

Vrij zingen en spreken 

In de basis ben ik een klassiek georiënteerd zangeres, maar om anderen optimaal te kunnen helpen, heb ik me ook verdiept in andere zangstijlen, zoals jazz, musical en pop. Met vrijuit zingen en spreken, raken we een diepere laag in onszelf en daarmee een diepere laag in de ander. Wil jij ook weer in contact komen met je lijf en heb je een voorliefde voor zang? Misschien zit jij in een koor, sta je voor de klas of ben je toe aan meer ontspanning? Met gerichte methoden en een zangrepertoire waar je ontspannen en gelukkig van wordt, maken we jou vrijer in de klas, in het koor of gewoon in het dagelijks leven. Zodat je (zang)stem gevoeld én gehoord wordt. Door jezelf en door de ander. 

*Naast Oefentherapie Mensendieck en het Conservatorium heb ik de volgende nascholing gedaan: 

Daarnaast ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Zangdocenten

 

 

Opvallende resultaten van klanten

Ton lispelt niet meer en zingt vrij uit

Ton die ondanks zwaar lispelen zangles wilde, heb ik o.a. door ontspanningsoefeningen van Pahn beter aan het zingen en spreken gekregen. Na 2 maanden hoorde hij niet meer “ Wat zegt u? “  Dat gaf hem zelfvertrouwen, ook bij het zingen.

Karin hervond zichzelf

Karin liet ik o.a. spontane klanken maken in een heftige emotionele periode waarin voor studeren van muziek geen ruimte was. Het was voor haar een moment om bij zichzelf te komen en waarin er ook ruimte was voor haar eigen emoties.

Cindy overwon haar extreme pijn

Cindy kon ik helpen door autogene training (de kracht van verbeelding), door het bewust ontspannen van spieren door deze eerst te spannen en door het rekken van verkrampte spieren.

Chris leerde professioneel zingen

Chris, zanger in een rockband, wilde graag beter leren zingen en meer bereik krijgen. Ik heb hem vakkundig de basisprincipes van verantwoord zingen bijgebracht. Ik heb hem geholpen niet alleen naar zichzelf te luisteren, maar ook te voelen of hij goed zingt.

Verder kennismaken?

Gun jij jezelf weer ruimte en energie in je leven en grip op je klachten?
Neem dan contact op. Ik reageer binnen 24 uur.

7 + 3 =